Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία


Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο

«Μαύρος καπνός» στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, καθώς οι συνομιλίες ου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατέρρευσαν.


Δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, ώστε αυτά να μπορούσαν να αποτυπωθούν σε χάρτη, ούτε στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής.


Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρονται τα εξής:


«Ο ελληνοκύπριος ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και το τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακντζί συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν.


Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.


Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις αυτές την προσοχή του Γενικού Γραμματέα».


Η αρνητική κατάληξη της όλης προσπάθειας στο Μον Πελεράν διεφάνη από νωρίς το βράδυ και συγκεκριμένα λίγο μετά την πρώτη απογευματινή συνάντηση των δύο ηγετών. Η συνάντηση άρχισε στις 18:40 ώρα Ελβετίας (19:40 ώρα Κύπρου) με 40 επτά καθυστέρηση. Διεκόπη μετά από περίπου μιάμιση ώρα και οι ηγέτες μετείχαν σε κοινό δείπνο.


Στη συνέχεια, κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 22:00 ώρα Ελβετίας, (03:00 ώρα Ελλάδος), ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στη συνέχεια, ο κ. Άιντα ζήτησε και είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Μετά τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος τις συζητήσεις οι οποίες λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα οδηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο.


Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.


Όπως αναφέρεται, «ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών στο Μοντ Πελεράν».


Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, δεν κατέστη δυνατόν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, προστίθεται.


Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να εξετάσουν την πορεία προς τα μπρος, προστίθεται.

Δείτε Επίσης

Ο Τραμπ φέρεται να ετοιμάζει ταξίδι στην Αθήνα


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.