Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Τα 26 δευτερόλεπτα που άλλαξαν τον κόσμο (video)


Η δολοφονία του Κένεντι μέσα από το πιο ωμό βίντεο – Προσοχή σκληρές εικόνες Τέξας, 22 Νοεμβρίου του 1963. Πλήθος κόσμου περιμένει ζητωκραυγάζοντας την αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι.


Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ο Αβραάμ Ζαπρούντερ. Ένας μετανάστης από τη Ρωσία που εργαζόταν ως μόδιστρος και είχε σαν αγαπημένο του χόμπι να κινηματογραφεί όλα όσα ζούσε.


Εκείνη τη μέρα είχε βγει στο δρόμο περιμένοντας και ο ίδιος τον πρόεδρο των ΗΠΑ κρατώντας στα χέρια του την 8 χιλιοστών κάμερα του. Μερικές στιγμές αργότερα και ο ίδιος θα γινόταν κομμάτι της αμερικάνικης ιστορίας.


Το βίντεο του Ζαπρούντερ, διαρκεί μόλις 26,6 δευτερόλεπτα και μετρά 486 έγχρωμα καρέ, χωρίς ήχο. Το καρέ 313 είναι εκείνο που καταγράφει τη σφαίρα να διαπερνά το κρανίο του Αμερικανού προέδρου, προκαλώντας δέος.


Τα πρώτα 12 χρόνια μετά τη δολοφονία του Κένεντι η ταινία διατηρήθηκε στο σκοτάδι. Κανείς δεν την έχει δει. Το 1975 ο γνωστός αμερικάνος δημοσιογράφος Geraldo Rivera την είδε και την χαρακτήρισε «το πιο τρομακτικό πράγμα που έχω δει ποτέ σε ταινία»!


Το 1999 η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε με την οικογένεια Ζαπρούντερ και έναντι 16 εκατομμυρίων δολαρίων «αγόρασε» και έκτοτε διατηρεί το φιλμ στο Εθνικό Αρχείο.




Πηγή

Δείτε Επίσης

Ο Ερντογάν έκανε το μετέωρο βήμα: Ζητά επισήμως επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.