Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ο κίνδυνος που κρύβουν οι συσκευασμένες σαλάτες


Οι σαλάτες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και υγιεινές και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, ωστόσο συχνά αποτελούν την αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.


Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.


Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.



Η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διατηρεί υγρασία ώστε τα λαχανικά να μένουν φρέσκα, ενώ τα φύλλα τεμαχίζονται προς διευκόλυνση του καταναλωτή. Οι δύο αυτοί παράγοντες όμως διευκολύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.


Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.



«Οι χυμοί που απελευθερώνουν τα φύλλα των λαχανικών είναι πιθανό να αυξήσουν τον πληθυσμό οποιουδήποτε παθογόνου μικροοργανισμού και να εδραιώσουν την παρουσία του σε βαθμό που το πλύσιμο να μην είναι αρκετό για να εξαλειφθεί» επισημαίνει η Δρ Φρίστοουν, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η λύση δεν είναι να αποφεύγουμε εντελώς τις συσκευασμένες σαλάτες, απλώς να τις καταναλώνουμε την ημέρα που τις αγοράζουμε.


Ο Δρ Κίμων-Ανδρεάς Καρατζάς από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ συμβουλεύει με τη σειρά του να προτιμούμε να αγοράζουμε ολόκληρα και όχι κομμένα τα λαχανικά και να τα πλένουμε καλά πριν τα καταναλώσουμε.

Δείτε Επίσης 


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.