Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τσουνάμι 1,4 μέτρων μετά το σεισμό 6,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Φουκουσίμα


Ξύπνησαν μνήμες από την καταστροφή του 2011 στην περιοχή

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (τοπική ώρα, το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) στη βορειοανατολική Ιαπωνία, στα ανοικτά της Φουκουσίμας, και οι αρχές προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος να πλήξουν τις ακτές της περιοχής σεισμικά κύματα ύψους τριών μέτρων κατά τόπους, ξυπνώντας μνήμες του 2011. Στις 11 Μαρτίου 2011, ένας σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ και τα τσουνάμι που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.


Η δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών σύμφωνα με την μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας (6,9 βαθμών κατά νεότερη εκτίμηση του γεωλογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ [USGS]), σημειώθηκε στις 05:59 τοπική ώρα (22:59 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 10 χιλιομέτρων και αναμένεται να προκαλέσει τσουνάμι, δηλαδή σεισμικά κύματα, ύψους από μερικά εκατοστά ως τα τρία μέτρα.


Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε ένα πρώτο, τσουνάμι, όμως υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία.


Στο λιμάνι Οναχάμα της Φουκουσίμα, καταγράφηκαν κύματα ύψους 60 εκατοστών, ενώ κύματα 90 εκατοστών κατέγραψαν οι Αρχές στην παραλιακή πόλη Σόμα.


Λίγο αργότερα, η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι στην πόλη Σεντάι καταγράφηκε τσουνάμι 1,4 μέτρων.


Μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει στις αρχές πληροφορίες για σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, η οποία έκανε λόγο περί της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς σε διυλιστήριο.


Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της νήσου Χονσού, όπου βρίσκεται το Τόκιο, ξυπνώντας απότομα εκατομμύρια κατοίκους της. Η νομαρχία Φουκουσίμα—στα ανοικτά της οποίας έγινε ο ισχυρός σεισμός—είχε ήδη υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011.


Οι εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι καταγράφουν δεδομένα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Φουκουσίμα Νταϊίτσι, όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα τον Μάρτιο του 2011, και του Φουκουσίμα Ντάινι. Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί καμιά ανωμαλία, κατά τις εταιρείες αυτές.


Η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή διακόπηκε.



Το NHK διέκοψε αμέσως μετά τον σεισμό την κανονική ροή του προγράμματός του και μεταδίδει όποια πληροφορία δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης συγκεντρώνει πληροφορίες και δίνει οδηγίες στα σωστικά συνεργασία, στους δήμους και στους κατοίκους.


Η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας).


Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών και μετασεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι. Τον Μάρτιο του 2011, ο πολύ ισχυρός σεισμός και τα τσουνάμι που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Δείτε Επίσης 

Χωρίς συμφωνία αναχωρούν από την Αθήνα οι δανειστές


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.