Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Τριήμερο αγωνίας για πρόγραμμα και αξιολόγηση


Αυξάνεται η πίεση στο οικονομικό επιτελείο καθώς διαφαίνεται ότι η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς δεν θα κλείσει τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης.


Σήμερα ή αύριο θα γίνει μια τηλεδιάσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας με τους θεσμούς για τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης που δεν είναι λίγα.


Μέχρι στιγμή πάντως το μόνο θέμα που μπορεί να δεχθούν οι θεσμοί ως ολοκληρωμένο είναι το δημοσιονομικό, αν δεχθούν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευρά για μεγαλύτερη απόδοση εσόδων και σταδιακής περικοπής των δαπανών σε υγεία και άμυνα το 2017.


Τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα, με πρώτο τις αλλαγές εργασίας, ενώ ακολουθούν ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης των οφειλών των επιχειρήσεων, οι αλλαγές στο δημόσιο, τα ενεργειακά καθώς και πολλά επιμέρους θέματα (παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη) είναι απολύτως ανοιχτά.


Την Δευτέρα εκτός από την επίσκεψη Μοσχοβισί στην Αθήνα, η όποια θεωρείται εκ των προτέρων υποστηρικτική για τις ελληνικές θέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα υποστεί την βάσανο της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG). 


Εκεί ο Έλληνας υπουργός θα μπορεί να καταλάβει αν είναι δυνατό να έχουμε συμφωνία μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου για την αξιολόγηση αν και με την καθυστερήσεις που καταγράφονται σε όλα τα θέματα οι πιθανότητες για τεχνική συμφωνία είναι λίγες.


Συνεπώς, το κλείσιμο της αξιολόγησης, αν αποφασιστεί στις 5 Δεκεμβρίου, θα γίνει με πολιτικούς και όχι τεχνικούς όρους κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα δεχθεί η Γερμανία, η οποία ψάχνει την ευκαιρία για να αποφύγει συζήτηση για συνολική συμφωνία για την Ελλάδα.


Με αυτό το δεδομένο οι πιο αισιόδοξοι έχουν αρχίσει να διαρρέουν την ιδέα για ένα έκτακτο Eurogroup λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. 




Τούτο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα έχει κλείσει τα μεγάλα θέματα της χώρας. Εκεί υπάρχουν περισσότερες ελπίδες για μια πιο ουσιαστική συζήτηση για μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα.


Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούν Νταϊσλεμπλούμ σε δηλώσεις του την Πέμπτη παραδέχθηκε μεν ότι έχει προχωρήσει η επεξεργασία για το σύνολο της λύσης για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά χαμήλωσε τις προσδοκίες για συζήτηση στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων την οποία παρέπεμψε χρονικά το 2018 και αυτό «αν χρειαστεί».

Μίλησε ακόμη και για πρόσθετες δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Αθήνα σε ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά.
Παρασκηνιακά σε επίπεδο στελεχών συνεχίζονται οι επαφές ώστε το ΔΝΤ να έρθει πιο κοντά στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και στις αρχές του 2017.
Μάλιστα φαίνεται ότι κλειδώνει και κάποια συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία όμως είναι αμφίβολο αν θα είναι στην ατζέντα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Το θέμα της περιγραφής των μεσοπρόθεσμων μέτρων και πολύ περισσότερο η συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων αναφέρεται αόριστα από άτομα που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις με ορίζοντα χρόνου από τώρα μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου και εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει και την σφραγίδα των θεσμών.
Η αμφιβολία προέρχεται και πάλι από την στάση της Γερμανίας η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα προχωρά πολύ αργά τις μεταρρυθμίσεις, η δεύτερη αξιολόγηση έχει προχωρήσει και δεν έχει κλείσει ακόμη, ενώ οχυρώνεται πίσω από την συμφωνία της 25ης Μαΐου.
Θεωρεί, δηλαδή προς το παρόν, ότι η υποχρέωση των εταίρων της Ελλάδας εξαντλείται με την συζήτηση και εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, ενώ για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η συζήτηση θα πρέπει να αρχίσει από το 2018.


ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δείτε Επίσης 

Δείτε την απόκοσμη αγγελική ομορφιά των αλμπίνων



loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.