Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

"Φούσκωσε" ο λογαριασμός στο Eurogroup - Πρόσθετα μέτρα 3,6 δις ευρώ ζητούν οι δανειστές


Το ΔΝΤ απαίτησε πλήρη ποσοτικοποίηση των προληπτικών μέτρων

Προβληματισμένος από τις απαιτήσεις των δανειστών για μέτρα 9 δισ. επέστρεψε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο Eurogroup της Παρασκευής που έγινε στο Αμστερνταμ το ΔΝΤ απαίτησε πλήρη ποσοτικοποίηση των προληπτικών μέτρων και οι Ευρωπαίοι νομοθέτηση του πακέτου προτού εκταμιευτεί η δόση.


Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.1. Στο Eurogroup έγινε αποδεκτό το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ από περικοπή συντάξεων, νέα φορολογικά μέτρα και αύξηση έμμεσων φόρων. Αυτη είναι η πρώτη... δοκιμασία στο δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τη δόση πριν τις μεγάλες αποπληρωμές παλαιότερων οφειλών του καλοκαιριού.


Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησε στο προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Όπου 2% του ΑΕΠ ισούται περίπου με 3,6 δισ. ευρώ. Ακόμη μια μικρή «προσαρμογή» δηλαδή για τους φορολογούμενους. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες διασταυρωμένες, οι Ευρωπαίοι αξίωσαν να νομοθετηθεί από τη Βουλή. Πέραν αυτού του προαπαιτουμένου, να έχει περάσει δηλαδή το πακέτο-κάβα από τη Βουλή των Ελλήνων, το ΔΝΤ απαίτησε την πλήρη ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν μέχρι το 2018 σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τυς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από κοινού.Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για ονομαστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «No haircut is needed» είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και σχεδόν ευθυγραμμίστηκε με τις απόψεις Σόιμπλε ότι απλώς θα γίνουν κάποιες τεχνικές διευθετήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε βάθος χρόνου, κυρίως με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, της αποκαλούμενης δηλαδή «ωρίμανσης».Με τα δεδομένα αυτά επιστρέφει ο κ. Τσακαλώτος στην Αθήνα. Κατά πληροφορίες,  ο υπουργός των Οικονομικών,θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για όσα έγιναν στο Eurogroup, με σκοπό να αποφασιστεί πώς θα γίνει ο χειρισμός της κατάστασης που διαμορφώθηκε από τη σημερινή συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της ευρωζώνης.


Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ρέγκλινγ, Κερέ για τη συμφωνία στο Eurogroup


Η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.


Οι ίδιες πηγές παραθέτουν τις ακριβείς δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και επισημαίνουν και όσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, για να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν, ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.


Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Νταϊσελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.


Υπό το πρίσμα αυτής της προσέγγισης, επισημαίνουν,  πρέπει να διαβαστεί η δήλωση του κ. Νταϊσελμπλουμ ο οποίος είπε: «Μετά από αυτά, ας έρθουμε πρώτα στην Ελλάδα στην οποία ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Συζητήσαμε την κατάσταση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Η συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών ήταν πολύ δυνατή και παραγωγική - οι θεσμοί θα πουν περισσότερα όσον αφορά αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος σχετικά με τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοιχτά - βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία - όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, η δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Σε ορισμένα θέματα πρέπει να γίνει περαιτέρω εργασία για να κλείσουν, αλλά είμαστε πολύ κοντά. Σήμερα, εξετάσαμε και αποσαφηνίσαμε τους τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά. Θίξαμε επίσης το ζήτημα της αβεβαιότητας των προβλέψεων και της εμπιστοσύνης που μπορούμε να έχουμε στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πακέτο επιπλέον έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί  μόνο εάν κριθεί αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Ο μηχανισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, να θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, να είναι αυτόματος και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που θα πυροδοτήσουν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Αυτό χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, ο σχεδιασμός του, πώς θα λειτουργήσει, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα ενεργοποιηθούν. Είμαι δε, χαρούμενος να  σας ανακοινώσω ότι με τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού να εργαστεί επ' αυτού εποικοδομητικά και το ταχύτερο δυνατό, οι θεσμοί έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν το ταχύτερο δυνατό τις επόμενες μέρες για αυτό το μηχανισμό έκτακτων μέτρων».


«Είναι προφανές ότι μιλάει για λύση στην οποία συναινεί και ο υπουργός Οικονομικών. Επομένως δεν αφορά την νομοθέτηση μέτρων», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι  αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο και με τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντήσεις στις οποίες επεφύλασσε αναφορά και στο ελληνικό νομικό σύστημα.


Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ των προτέρων όλα τα μέτρα του προληπτικού πακέτου, καθώς και εάν η απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη εκταμίευση, ο Πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές ότι το προληπτικό πακέτο μέτρων είναι ζήτημα αξιοπιστίας. «Για να είναι αξιόπιστα τα μέτρα θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί. Το πώς αυτό θα σχεδιαστεί, αν δηλαδή θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα ένα προς ένα, είναι ακόμα υπό συζήτηση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους που να είναι εφικτοί και εφαρμόσιμοι στο ελληνικό νομικό σύστημα, αλλά χρειάζεται να είναι και αξιόπιστοι και αυτό θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.


Αναφορικά δε με το χρέος και την εκταμίευση ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «η εκταμίευση εξαρτάται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως απαιτείται συμφωνία στο αρχικό και στο προληπτικό πακέτο μέτρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην επόμενη εκταμίευση. Θεωρώ, όμως, ότι για να υπάρξει συμφωνία στα προληπτικά μέτρα, χρειάζεται σαφήνεια και στο θέμα του χρέους και υπάρχει ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος που είναι αναγκαία η σαφήνεια στο χρέος και αυτός είναι ότι χρειαζόμαστε την πλήρη δέσμευση του ΔΝΤ και γνωρίζετε καλά τη θέση του πάνω σε αυτό το ζήτημα».


Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν και τη δήλωση Ντάισελμπλουμ μετά το Ecofin για την οποία τονίζουν ότι είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος αφού δηλώνει:«[?] Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές - [διότι] στον ελληνικό τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο - αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει!


Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται - και ούτε καν επιθυμούμε - να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά.»


«Αυτό δείχνει που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πηγές tanea.gr amna.gr

Δείτε Επίσης

ΠΑΓΩΣΕ Η ΕΥPΩΠΗ: "Από τα 250 δις που πήρε η Eλλάδα, τα 220 δις πήγαν σε…" 


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.