Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ανατροπή στη θεωρία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων



Δεν φαίνεται να οφείλεται μόνο στην πτώση αστεροειδή στη Γη

Ο πληθυσμός των δεινοσαύρων έφθινε ήδη πενήντα εκατομμύρια χρόνια πριν η τελική πτώση αστεροειδή τους εξαφανίσει, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Η νέα μελέτη αναζωπυρώνει τη συζήτηση σχετικά με το τι συνέβαινε με τους δεινόσαυρους όταν μια τεράστια διαστημική πέτρα έπεφτε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.


Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS υποστηρίζει πως οι δεινόσαυροι έφθιναν ήδη πολύ καιρό πριν επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αλλαγές στη Γη.


Οι ερευνητές ανέλυσαν τα απολιθώματα δεινοσαύρων από την εποχή που εκτιμάται πως εμφανίστηκαν, πριν από 231 χρόνια, μέχρι τη εξαφάνισή τους.


Φαίνεται, όπως εξηγεί το BBC, πως αρχικά το νέο είδος εξελισσόταν με εκρηκτικό ρυθμό αλλά περίπου πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια άρχισε να παρατηρείται επιβράδυνση που οδήγησε σε μείωση του αριθμού του είδους, περίπου πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια.


«Οι δεινόσαυροι βρίσκονταν ήδη σε διαδικασία εξαφάνισης περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια πριν χτυπήσει τη Γη ο αστεροειδής», υποστηρίζει ο Δρ Manabu Sakamoto από το University of Reading


«Δεν περιμέναμε το εύρημα αυτό», εξήγησε ο παλαιοντολόγος, «παρότι από τον αστεροειδή οι δεινόσαυροι γνώρισαν την ολοκληρωτική εξαφάνιση, φαίνεται πως ήδη βάδιζαν στην κατεύθυνση αυτή πενήντα χρόνια νωρίτερα».


Η επικρατούσα άποψη μέχρι σήμερα ήταν πως οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν ξαφνικά, μετά την πτώση του αστεροειδούς, αλλά η νέα μελέτη ανατρέπει τη θεωρία αυτή με τη διαχρονική μελέτη των ειδών των δεινοσαύρων να δείχνει πως βρίσκονται ήδη σε φθίνουσα πορεία πολύ νωρίτερα.


Δείτε Επίσης

Θα πάθετε πλάκα! Δείτε τι έβαλε μια γυναίκα οδηγός στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου...



loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.