Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Επιχείρηση «σκούπα» στα αποθεματικά σε συνθήκες οριακής ρευστότητας



Μαζεύουν σε κεντρικούς λογαριασμούς χρήματα του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου

Δύσκολες ώρες φαίνεται ότι περνούν τα ταμεία του κράτους και η ρευστότητα απουσιάζει γεγονός που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε κινήσεις που θυμίζουν έντονα όλα όσα γίνονταν πέρσι το καλοκαίρι.


Όσα διαθέσιμα δεν έγιναν repos τις δύσκολες ημέρες απουσίας ρευστότητας του 2015 μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια  να εντοπίσει και να μεταφέρει σε κεντρικούς λογαριασμούς χρήματα του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου και να καλύψει τις ανάγκες της.  Τότε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας όσων κεφαλαίων οι δημόσιοι οργανισμοί δεν χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.


Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές διαρροές η Βουλή συναίνεσε στην μεταφορά των αποθεματικών της ύψους 67 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον οποίο έχουν μεταφερθεί και τα αποθεματικά των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων.


Μετά την μεταφορά των 67 εκατ. ευρώ το αποθεματικό της Βουλής των Ελλήνων περιορίζεται στα 10 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με διαρροές μέσω συνεργατών του προέδρου της Βουλής, η σχετική απόφαση «είναι προς το συμφέρον της Βουλής και του Δημοσίου». Μάλιστα διατύπωναν αιχμές για την άρνηση της προκατόχου του να παραδώσει τα αποθεματικά της Βουλής πέρυσι το καλοκαίρι, λέγοντας ότι «αν είχε γίνει αυτό η Βουλή θα είχε κερδίσει 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις των επιτοκίων».


Αργότερα, σε μια από τις πολλές αναρτήσεις της στο Twitter, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καταφερθεί κατά του πρωθυπουργού καλώντας τον «να εξηγήσει τελικά τι έγινε με τα αποθεματικά, πώς χρησιμοποιήθηκαν και γιατί ζητούσαν να πάρουν και αυτά της Βουλής».


Τα κρούσματα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν  το υπουργείο υγείας ζητούσε εγγράφως  από τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων να ενημερώσουν για τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Το  Δ.Σ. του ΟΑΕΔ αποφάσισε ήδη να μεταφέρει την περασμένη Παρασκευή 100 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας.


Υπενθυμίζεται  πως  οι συντάξεις  ΟΓΑ και του  ΟΑΕΕ αναμένεται να καταβληθούν σήμερα και την Τετάρτη 27 Απριλίου  του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, και του Δημοσίου.


Κάθε μήνα για την καταβολή μισθών και συντάξεων το Δημόσιο θέλει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα ξεμένει από ρευστότητα και βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Δείτε Επίσης 

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.