Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Γρήγορο πασχαλινό τσουρέκι (και πεντανόστιμο)



Η πιο εύκολη συνταγή για νοστιμότατο τσουρέκι.

Υλικά

1.400 γραμμάρια αλεύρι δυνατό κοσκινισμένο


1 1/2 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος


2 1/2 φακελάκια ξηρή μαγιά


1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο


1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού


2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη


6 αυγά


1 κουτ. γλυκού μαχλέπι


1 κουτ. γλυκού κακουλέ σε σκόνη


2 πορτοκάλια (ξύσμα)


αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας τα. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά, χτυπώντας ταυτόχρονα με το σύρμα ή με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35οC, δηλαδή προσέχουμε το μείγμα για τσουρέκια να μην είναι ούτε καυτό ούτε κρύο.


Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα. Πρόσθετουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά και δουλεύουμε τη ζύμη με το γάντζο. Ξεκινάμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα και μόλις αναμειχτούν συνεχίζουμε σε δυνατή ταχύτητα. Τα υλικά πρέπει να ενωθούν πολύ καλά μεταξύ τους, επομένως χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά. Εάν το μείγμα είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι σφιχτή και έχει σχηματίσει μία μπάλα γύρω από τον γάντζο. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι αφράτη και βουτυράτη. Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη για τσουρέκια σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε κοντά σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο, από 45 λεπτά έως 1 1/2 ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά όταν την πιέσουμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα παραμένει.


Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας ώστε η ζύμη να μην κολλήσει. Αφού φουσκώσει, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε απαλά, ίσα να ξεφουσκώσει λίγο. Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια ώστε να φτιάξουμε τρία μέτρια τσουρέκια. Στη συνέχεια κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Τα ρολάρουμε ώστε να γίνουν ομοιόμορφα και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση της κοτσίδας κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο τσουρέκια. Βάζουμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν ξανά.  Τα σκεπάζουμε με πετσέτες για να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο κοντά σε ζεστό σημείο, για περίπου 45 λεπτά.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC, στον αέρα. Όταν φουσκώσουν, χτυπάμε σε μπολ ένα αυγό με νερό και ζάχαρη και αλείφουμε την επιφάνειά τους. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για άλλα 15 λεπτά γιατί με το αυγό συρρικνώνονται ελαφρώς. Όταν είναι έτοιμα, τα ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

                                                                      Δείτε Επίσης

Πατάτες φούρνου…αλλιώτικες και πεντανόστιμες !!!




loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.