Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Πώς θα μειώσεις τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία σου;


Συνεχίζεις να καπνίζεις; Μήπως είσαι παθητικός καπνιστής; Σε όποια κατηγορία από τις δύο και αν ανήκεις, διάβασε με ποιους τρόπους μπορείς να περιορίσεις τις δυσμενείς επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία σου ...σύμφωνα με την ειδική παθολόγο Αναστασία Μοσχοβάκη.


«Είναι γεγονός ότι ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες – σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες – πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης και της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα το ενεργητικό αλλά και το παθητικό κάπνισμα να συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. καρκίνο, καταρράκτη, οστεοπόρωση, νόσο Αλτσχάιμερ, έμφραγμα, ανδρική ανικανότητα, αναπνευστικά προβλήματα).


Τι μπορείς να κάνεις:


1. Να αποφεύγεις τους κλειστούς χώρους καπνιζόντων, όπου εκτίθεσαι παθητικά στον καπνό πολλαπλών τσιγάρων.



2. Να αποφεύγεις τη διαμονή σε περιοχές υψηλής ρύπανσης και την έκθεση σε εισπνεόμενους ρύπους.


3. Να κάνεις διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες και χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη, τις μαργαρίνες αλλά και στα φυτικά έλαια των τυποποιημένων προϊόντων και των εστιατορίων. Επίσης να καταναλώνεις σε καθημερινή βάση φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ντομάτα ή χυμό ντομάτας, κακάο (όχι πάνω από ένα φλιτζάνι ημερησίως), καρότα και δύο φορές την εβδομάδα μικρά ψάρια. Να αποφεύγεις την κατάχρηση αλκοόλ και γλυκών και να περιορίσεις το κόκκινο κρέας.


Η μεσογειακή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, παρθένου ελαιόλαδου και ψωμιού ολικής άλεσης, είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο. Αρκετές έρευνες δείχνουν την άμβλυνση των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος με αυτές τις διατροφικές παρεμβάσεις, κυρίως σε άτομα που δεν καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο ημερησίως (ενεργητικά ή παθητικά). Εννοείται ότι οι παραπάνω διατροφικές συνήθεις έχουν ευεργετικές επιδράσεις και στην περίπτωση των μη καπνιστών.


* Σε περίπτωση χρόνιας πάθησης πρέπει να τηρούνται οι διατροφικές οδηγίες που αφορούν την αντίστοιχη πάθηση και η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή.


4. Να περπατάς καθημερινά τουλάχιστον επί μισή ώρα.


5. Να διατηρείς την αρτηριακή σου πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερίνη σου στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα. Έρευνες έχει δείξει ότι οι αμυντικές εφεδρείες στον καπνιστή ενισχύονται όταν αυτές οι μεταβολικές παράμετροι είναι χαμηλές. Επίσης η επίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας και ανικανότητας σε αυτή την κατηγορία καπνιστών είναι μικρότερη.


6. Να μην αμελείς τη σωστή ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση για τον πρώιμο εντοπισμό και αποκατάσταση τυχόν βλαβών».

Πηγή



loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.