Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιά ήταν η madame L’Oreal, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο


Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Liliane Bettencourt, ή αλλιώς τη Madame L' Oreal, έναν ζωντανό θρύλο στην ιστορία της Γαλλίας και της παγκόσμιας βιομηχανίας καλλυντικών.  Η ζωή της χρυσής κληρονόμου της L’ Oreal Paris τα είχε όλα.


Μεγάλωσε στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας , κληρονόμησε μια αμύθητη περιουσία, διαχειρίστηκε μια εταιρεία καλλυντικών κολοσσό, έγινε η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Και στο τέλος της ζωής της πρωταγωνίστησε σε μια δικαστική διαμάχη που εξελίχθηκε σε σκάνδαλο το οποίο «κατάπιε» τον Nicolas  Sarkozy και έγινε το αγαπημένο κουτσομπολιό στη Γαλλία.


Η Lilian Bettencourt  πέθανε  νύχτα στο σπίτι της την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 94 ετών.  Η κόρη της σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε: «Θα γινόταν 95 ετών στις 21 Οκτωβρίου. Η μητέρα μου έφυγε γαλήνια».


Η Bettencourt  γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν το μοναδικό παιδί της Louise Madeleine Berthe και του Eugène Schueller, ιδρυτή της L’Oréal.



Η μητέρα της πέθανε όταν εκείνη ήταν μόλις  5 χρονών, ενώ στα 15 της χρόνια ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία του πατέρα της ως μαθητευόμενη, αναμειγνύοντας τα καλλυντικά και τα μπουκάλια σαμπουάν.


Το 1950 παντρεύτηκε τον Γάλλο πολιτικό André Bettencourt, ενώ τρία χρόνια μετά το ζευγάρι απέκτησε την πρώτη του κόρη, Francoise. Στη συνέχεια απέκτησαν και δυο γιους.


Mε το σύζυγό της, André Bettencourt


Η περιουσία της Bettencourt  είχε υπολογιστεί 39,5 δισ. Δολάρια, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Τόσο το Bloomberg όσο και το Forbes την είχαν στην πρώτη θέση, με την καθαρή αξία της περιουσίας της να εκτιμάται στα 44 δισ. δολάρια.


Η πολύχρονη δικαστική διαμάχη με την κόρη της


Επί χρόνια, η αποκαλούμενη «υπόθεση Bettencourt» ήταν το αγαπημένο κουτσομπολιό σε όλη τη Γαλλία.


Μετά τον θάνατο του πατέρα της το 2007, η κόρη του ζευγαριού, Francoise, κατήγγειλε τον φωτογράφο των celebrity François-Marie Banier για δόλια εκμετάλλευση της μητέρας της.


H κόρη της, Francoise Bettencourt


Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν το υπηρετικό προσωπικό της Bettencourt έβγαλε στη φόρα την απίστευτη είδηση  ότι ο Banier... κατουρούσε στον κήπο, ξάπλωνε με τα παπούτσια του στο κρεβάτι της κληρονόμου της L'Oreal και της ζητούσε συνεχώς χρήματα. O Banier ήταν φίλος της για πάνω από 25 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι κατάφερε να πάρει από την Bettencourt πάνω από 1 δισ. δολάρια σε μετρητά(!) –είχε εξασφαλίσει μόνιμο τεράστιο μισθό από τη L'Oreal- πολύτιμα έργα τέχνης , καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία.


Η πιο «άγρια» στιγμή της υπόθεσης ήταν όταν η Francoise ζήτησε να κηρυχθεί η μητέρα της ανίκανη να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της. Η Bettencourt  την περίοδο εκείνη δίνει μια σειρά από συνεντεύξεις, στις οποίες τονίζει συνεχώς ότι η κόρη της πρέπει να ασχοληθεί με τη δική της ζωή και να την αφήσει ήσυχη. «Η ζωή μου είναι η ζωή μου», είχε πει σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.


Mε τον François-Marie Banier 


Παρότι ο, Banier, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε τα πάντα, από εκεί ξεκίνησε μια πολύπλευρη δικαστικής διαμάχη, που εξελίχθηκε σε εθνικό reality της Γαλλίας.


Το σίριαλ αυτό είχε ως συνέπεια όχι μόνο μια δημόσια οικογενειακή διαμάχη, αλλά και ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο ουσιαστικά «κατάπιε» τον Νicolas Sarkozy.


Το σκάνδαλο με το Nicolas Sarkozy


Tο σκάνδαλο «ακούμπησε» και την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όταν ανακαλύφθηκε ότι ο μπάτλερ της  Bettencourt κατέγραφε κρυφά τις συνομιλίες της, σε κάποιες εκ των οποίων αναφερόταν σε κάποια βοήθεια στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας.


Η υπόθεση Bettencourt  αμαύρωσε την προεκλογική εκστρατεία του Sarkozy για την προεδρία το 2012 και όταν έχασε τις εκλογές από τον Francois Oland τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του από την Bettencourt . Ωστόσο, οι κατηγορίες σε βάρος του κατέπεσαν το 2013, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.


Kατά τη διάρκεια όλης αυτής της απίστευτης δικαστικής διαμάχης, η Bettencourt  δεν έκανε βήμα πίσω από τα διοικητικά της καθήκοντα στη L'Oreal, αλλά και από τη δραστήρια ζωή της. Παρακολουθούσε όλα τα μίτινγκ της L'Oreal, διοργάνωνε δείπνα για την υψηλή κοινωνία της Γαλλίας, την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ, ενώ ακολουθούσε συστηματικά και με εξαιρετική πειθαρχία το καθημερινό της πρόγραμμα: Κολύμπι, περπάτημα, γιόγκα, βελονισμός.


Mε τον Giorgio Armani


Η Bettencourt είχε θεωρηθεί ακατάλληλη να διαχειριστεί τις υποθέσεις της από το 2011, μετά από ιατρική έκθεση που έδειξε ότι υπέφερε από άνοια και Αλτσχάιμερ από το 2006. Έτσι, το 2012 σταμάτησε να συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια της L' Oreal.


Ο Banier πάλι, το 2015 κρίθηκε ένοχος για εκμετάλλευση της Bettencourt και καταδικάστηκε για εκμετάλλευση σε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Επίσης, του επεβλήθη πρόστιμο 350.000 ευρώ και διετάχθη να πληρώσει αποζημίωση 158 εκατ. ευρώ.






loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.