Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Η χλιδάτη βιτρίνα έκρυβε κολαστήριο ζώων

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής
Ακόμη και οι αστυνομικοί του Τμήματος Δυτικής Αχαΐας που πραγματοποίησαν έφοδο στην επιχείρηση «Ιπποκάμηλος» -ένα πάρκο που στεγάζει ζωολογικό κήπο και άλλους χώρους- στα Σαγέικα Πάτρας, έπειτα από καταγγελία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), έμειναν με ανοιχτό το στόμα απ’ όσα αντίκρισαν.
Σε μη επισκέψιμο χώρο του πάρκου οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε σκελετούς ζώων και κουφάρια σε προχωρημένη αποσύνθεση, ενώ μπρος στα μάτια τους πέθαιναν ζώα των οποίων τα άκρα ήταν δεμένα.
Λόγος για τον οποίο προχώρησαν στη σύλληψη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Βρασίδα Δάκη.
Ολα ξεκίνησαν έπειτα από ενημέρωση που είχε εδώ και καιρό η ΠΦΠΟ από τον μεγάλο Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Προστασία των Αγριων Ζώων Born Free Foundation NDCAP του οποίου είναι μέλος, για την ψυχαγωγική επιχείρηση στην περιοχή της Πάτρας, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός άγριων και ήμερων ζώων.


Για την ίδια επιχείρηση η Ομοσπονδία είχε λάβει πολλές καταγγελίες για πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων και από Ελληνες που είχαν επισκεφτεί τον χώρο.


Ωστόσο, αν και οι συνθήκες διαμονής των ζώων ήταν καιρό τώρα γνωστές στην περιοχή, κανείς δεν προέβαινε στις απαιτούμενες ενέργειες.


Οπως διαπιστώθηκε, τα ζώα διέμεναν σε δύο χώρους, έναν όπου τη θερινή περίοδο βρίσκονται τα προς έκθεση ζώα και έναν σε διπλανό κτήμα αθέατο στους επισκέπτες, όπου βρίσκονται άλλα.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι συνθήκες ήταν άθλιες, ιδιαίτερα στον διπλανό και αθέατο χώρο.


Επειτα από την επέμβαση της αστυνομίας, τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και την άσκηση ποινικής δίωξης με τη διαδικασία του αυτόφωρου αύριο Παρασκευή, η έρευνα διευρύνεται προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα άγρια ζώα που βρίσκονται στον χώρο διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Cites, που αφορά το διεθνές εμπόριο στα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη άγριας πανίδας και που έχει υπογράψει η χώρα μας.


Στην αντίθετη περίπτωση θα γίνει κατάσχεση των ζώων και θα μεταφερθούν σε κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής


Επιπλέον, όσον αφορά τα ενδημικά ζώα, ελέγχεται βάσει αποδεικτικών στοιχείων με ποιον τρόπο αποκτήθηκαν, μια και η σύλληψη της ενδημικής πανίδας απαγορεύεται.


Και ακόμη εξετάζεται αν η επιχείρηση κατέχει άδεια και τι είδους και αν η χρήση τέτοιων ζώων έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 12 του νόμου 4039/12 για την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.


Επίσης θα διερευνηθεί εάν τα ζώα είχαν τη συνεχή απαιτούμενη κτηνιατρική φροντίδα από κτηνίατρο που να έχει γνώσεις σε τέτοια ζώα και αν οι συνθήκες όπου ζουν παραπέμπουν στην ευζωία τους.


Τέλος, ελέγχεται εάν η εγκατάσταση θεωρείται ζωολογικός κήπος και αν ναι, αν εφαρμόζεται η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους ζωολογικούς κήπους.


Ελεγχος έχει ξεκινήσει και στα δύο pet shops που κατέχει ο επιχειρηματίας στην Πάτρα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο όπου στεγάζεται η επιχείρηση «Ιπποκάμηλος» γίνονται εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, πάρτι γενεθλίων) με πολύ δυνατή μουσική, παρ’ όλο που δεν νοείται να υπάρχουν παράλληλα ζώα τα οποία στρεσάρονται και υποφέρουν από όλη αυτή την οχλαγωγία, όπως αναφέρουν διεθνείς μελέτες.


«Εκπαιδευτικές» εκδρομές!


Και το καλύτερο είναι ότι τον χώρο αυτόν τον επισκέπτονταν όλα αυτά τα χρόνια και σχολεία στο πλαίσιο «εκπαιδευτικών εκδρομών», κάτι που συμβαίνει βέβαια και σε άλλους ανάλογους χώρους στη χώρα μας.


«Το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο και πάλι θα απευθυνθούμε, θα πρέπει να απαγορεύσει επιτελούς τις “εκπαιδευτικές” αυτές εκδρομές όπου βασανισμένα αιχμάλωτα άγρια αλλά και ήμερα ζώα γίνονται θέαμα απολύτως αντιεκπαιδευτικό για τα παιδιά για να κερδίζει ο κάθε επιχειρηματίας. Είναι ντροπή για το υπουργείο να επιτρέπει να διαιωνίζονται τέτοιες καταστάσεις» αναφέρει σε σχετική καταγγελία της η ΠΦΠΟ.


«Επρόκειτο για μια πληγή, ένα απόστημα στην Πάτρα, που το βγάλαμε στην επιφάνεια και έχει σπάσει, αλλά θέλει ακόμη πάρα πολλή δουλειά για να σταματήσει αυτή η ιστορία που γίνεται και στην Πάτρα αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ΠΦΠΟ, Αναστασία Μπομπολάκη.


«Εχει μπει το νερό στο αυλάκι και ελπίζουμε ότι θα κλείσει αυτό το κάτεργο για τα ζώα. Βέβαια το Δημόσιο κινείται με τη δύναμη της αδράνειας. Ομως όλες αυτές οι υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει και βλέπουν το ζήτημα και το βάθος του. Αυτό είναι το θετικό. Υπάρχει το ποινικό κομμάτι που έχει να κάνει με τη διαβίωση των ζώων και το διοικητικό κομμάτι που έχει να κάνει με τη νομιμότητα της επιχείρησης και της κατοχής των ζώων. Το ποινικό κομμάτι θα ακολουθήσει τον δρόμο του. Δεν ξέρω αν θα εκδικαστεί άμεσα, όμως το διοικητικό κομμάτι, που αφορά τη νομιμότητα της επιχείρησης, είναι άλλο θέμα.


»Για να υπάρχουν νεκρά ζώα στον χώρο και να βρεθούν σκελετοί σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης αδιαφορία, ότι όταν το ζώο αρρώσταινε και δεν του έκανε για να το βγάλει στη βιτρίνα, το παρατούσε εκεί χωρίς ιατρική περίθαλψη και πέθαινε. Πολλαπλές θανατώσεις, λοιπόν, πολλών ζώων. Οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση από ένα έως πέντε χρόνια. Πρέπει στην περίπτωση αυτή, επειδή είναι πολύ τραγικό το περιστατικό, η ποινή που θα επιβληθεί να είναι χωρίς αναστολή. Το χρηματικό ποινικό πρόστιμο που προβλέπεται είναι από πέντε μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ, ενώ το διοικητικό πρόστιμο, που είναι ανεξάρτητο από το ποινικό, είναι για κάθε ζώο τριάντα χιλιάδες ευρώ και μιλάμε για τουλάχιστον δέκα ζώα» καταλήγει η κ. Μπομπολάκη.





loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.