Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ιδού η πρόταση του ESM για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – Δείτε την επιστολή προς το Eurogroup


«Πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης, χρήση swap και άρση προστίμων είναι ορισμένα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνει ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Την εξασέλιδη επιστολή-πρόταση φέρνει στο φως η ενημερωτική ιστοσελίδα protothema.gr. Επισήμως, η πρόταση δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά θα παρουσιαστεί στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.


Επιπροσθέτως, το απόρρητο έγγραφο δεν αναφέρει αν θα ζητηθούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα και ποια θα είναι αυτά.


Με την εφαρμογή των προτάσεων του ESM εκτιμάται ότι έως το 2060 ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των επίσημων εκτιμήσεων της Ευρωζώνης, το χρέος θα φθάσει, το 2060, στο 104,9% του ΑΕΠ.


Την ύπαρξη του κειμένου με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει χθες η Wall Street Journal, χωρίς ωστόσο να δημοσιεύσει το επίμαχο έγγραφο.


Ο εκπρόσωπος του Μηχανισμού, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, τόνισε πως πρόκειται για «έγγραφο εργασίας του ESM, το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαΐου (από το Eurogroup) να εργαστεί για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα, που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».


Στα μέτρα που προτείνει ο ESM περιλαμβάνονται η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.


Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη, από 28,3.


Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνειά της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.





Δείτε Επίσης 

SPIEGEL: «ΚΑΙ ΑΦΕΣ ΗΜΙΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΗΜΩΝ»

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.