Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016

Γερμανία: Θετικές δοκιμές του πειραματικού αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξηςΣε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η οποία περιλαμβάνει τη διάσπαση του πυρήνα ενός ατόμου σε μικρότερα νετρόνια και πυρήνες, η πυρηνική σύντηξη δημιουργεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας όταν άτομα συντήκονται μαζί σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να παράγει ραδιενεργά απόβλητα ή άλλα υποπροϊόντα.


Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία διαπίστωσε ότι ο W7-X παράγει μαγνητικά πεδία ακριβώς όπως προοριζόταν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, δηλαδή ισχυρά και τρισδιάστατα. 


Οι ερευνητές αρχικά χρησιμοποίησαν θερμαινόμενο ήλιο και στις μεταγενέστερες δοκιμές υδρογόνο για την παραγωγή πλάσματος, με σκοπό να το διατηρήσουν σταθερό για περισσότερα από 30 λεπτά.
Αντί να προσπαθεί να ελέγξει το πλάσμα με ένα απλό δισδιάστατο μαγνητικό πεδίο, όπως οι πιο κοινοί αντιδραστήρες, ο W7-X λειτουργεί με τη δημιουργία τρισδιάστατων, στραμμένων μαγνητικών πεδίων. 


Αυτό επιτρέπει τον έλεγχο του πλάσματος χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος, προσδίδοντας μεγαλύτερη σταθερότητα.


«Από όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου ακρίβεια, τόσο από την άποψη της κατασκευής μίας συσκευής σύντηξης, όσο και στη μέτρηση της μαγνητικής τοπολογίας», αναφέρει η σχετική έκθεση των ερευνητών. 


Οι αποδόσεις αυτές, σε συνδυασμό με ένα ποσοστό σφάλματος που εκτιμάται σε λιγότερο από ένα στα 100.000, χαρακτηρίζουν τις δοκιμές του αντιδραστήρα W7-X ως ιστορικές.


Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από δέκα παρόμοια πειράματα σε εξέλιξη παγκοσμίως, αλλά ο αντιδραστήρας W7-X απέδειξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να γίνει η πρώτη μονάδα στη Γη που θα εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά αυτή την πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα για τις επόμενες γενιές.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δείτε Επίσης

Από χορεύτρια σε νυχτερινό κέντρο της Λεωφόρου Συγγρού Υπουργός Άνυνας της Αλβανίας


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.