Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Το Euro Working Group καθορίζει το μέλλον της αξιολόγησης και του χρέους



Το πρώτο σήμα για το είδος της συμφωνίας και αν αυτή θα υπάρξει στο Eurogroup στις 24 Μαΐου αναμένεται να δοθεί απόψε από το Euro Working Group με όλες τις πλευρές να αναμένουν με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον τη στάση του ΔΝΤ καθώς εδώ και πολλές ημέρες έχει επιλέξει να σιωπά, αναφορικά με το πλαίσιο της αξιολόγησης.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών έχει καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας με την ελληνική πλευρά, χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι θα πράξει το ΔΝΤ. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής για το ζήτημα του χρέους στις 24 Μαΐου αλλά όχι για τα υπόλοιπα ζητήματα.

Στη σημερινή συνεδρίαση είναι εξαιρετικά πιθανό να αποφασιστεί με λεπτομέρειες ο τρόπος λειτουργίας του αυτόματου μηχανισμού λήψης μέτρων (κόφτης) θέμα το οποίο θέτει και το ΔΝΤ.

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα του χρέους

Μπορεί η κυβέρνηση να καλλιεργεί πανηγυρικό κλίμα αλλά και προσδοκίες για συνολική λύση ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, όμως είναι αρκετά πιθανό στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης να υπάρξει συμφωνία μόνο κατά το ήμισυ.

Κι αυτό καθώς μπορεί με την ψήφιση των προαπαιτούμενων να συμπληρώνεται το πακέτο των μέτρων και να κλείνει έτσι η αξιολόγηση, όμως κάθε άλλο παρά βέβαιο πρέπει να θεωρείται η συμφωνία στο μέρος του χρέους.

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή ο τρόπος διευθέτησης του ελληνικού χρέους παραμένει αγκάθι ειδικά μεταξύ του ΔΝΤ και τον Ευρωπαίων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece, το ζήτημα αυτό δημιουργεί ανησυχίες στους υπεύθυνους της διαπραγμάτευσης οι οποίοι εκτιμούν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική.

Αν και η χθεσινή πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για αγορά του τμήματος του χρέους που αναλογεί στο ΔΝΤ από τον ESM, θεωρήθηκε από πολλούς θετική, παράγοντες που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση σημειώνουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησαν για παρουσία «οδικού χάρτη για το χρέος» η πιθανότητα να παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο ακόμα και η συζήτηση για τον προσδιορισμό του «οδικού χάρτη» προβληματίζει την κυβερνητική ηγεσία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου υπουργικού.

Δείτε Επίσης

Αυτοί είναι οι Έλληνες στη λίστα των Panama Papers - Όλα τα ονόματα




loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.