Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Γιατί το email σκοτώνει τη δημιουργικότητά σας


Μην μένετε «δεμένος» στο inbox σας 

Ποια είναι η τελευταία φορά που είχατε μια τρομερή ιδέα ενώ κοιτάζατε τα email σας; Είναι δύσκολο να ολοκληρώσετε μια σκέψη εν μέσω όλης αυτής της φασαρίας, όταν χαζεύετε όλα αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν στοιβαχτεί και ζητάνε την προσοχή σας εδώ και τώρα.


Το μακρινό 1938, η Μπρέντα Ούλαντ έγραψε το βιβλίο If You Want to Write, όπου σημείωνε ότι «η φαντασία χρειάζεται μεγάλα διαστήματα αδράνειας, βραδύτητας και χαζολογήματος. Εκείνοι οι άνθρωποι που κάνουν πάντα κάτι έχουν μικρές, απότομες ιδέες. Αλλά δεν έχουν τις αργές, μεγάλες ιδέες». Με άλλα λόγια, οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν είστε ξεκούραστος.Πάντως, τσεκάρουμε τα email μας 74 φορές την ημέρα, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να συντονίσουμε και να διευθετήσουμε δεκάδες άλλα πρότζεκτ. Αυτή η πολλαπλότητα ενεργειών δεν είναι ιδανική για τη δημιουργικότητα – στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια. Το multitasking είναι μύθος, όπως έγραψε κι ο ψυχολόγος και ερευνητής Ντάνιελ Γκόλμαν στο βιβλίο του. Στην πραγματικότητα, το multitasking αφαιρεί από εμάς την ικανότητα να σκεφτόμαστε σε βάθος. Και όπως έχει δείξει η έρευνα του καθηγητή Κλίφορντ Νας, το multitasking δεν εξοικονομεί χρόνο, αλλά αντίθετα οδηγεί σε περαιτέρω απώλειά του.

Φυσικά, είναι παράλογο να πούμε ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε τις συσκευές που μας τρώνε χρόνο, ή την ανάγκη να απαντήσουμε σε κάθε άνθρωπο που μας στέλνει ένα email. Μπορούμε, όμως, να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα εργασιακού χώρου που να ενθαρρύνει την καλλιέργεια εκείνου του πνευματικού χώρου που απαιτείται για μεγάλες ιδέες.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εργατικό δυναμικό γεμάτο έξυπνους, καλούς και δημιουργικούς ανθρώπους, είναι δουλειά μας να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εργαστούν με τρόπους που τροφοδοτούν τη δημιουργικότητα.

Παρακάτω ακολουθούν κάποια μέτρα σχετικά με τα email που έχουν αποδώσει στην εταιρεία μας:

Το email σας δεν είναι ο συνάδελφος απ’ τη δουλειά σας

Αν έρθετε στο γραφείο μου, θα δείτε ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μου βρίσκεται στην άκρη του γραφείου ώστε να επιτρέπει τις ανθρώπινες επαφές. Κι αυτό είχαμε κατά νου όταν αναζητούσαμε χώρο γραφείου: αν μας επισκεφθείτε σήμερα, θα βρούμε έναν ανοιχτό χώρο γεμάτο συνεργασία.Σταματήστε να εργάζεστε αργά

Για να ενθαρρύνει τους εργαζομένους της να έχουν προσωπική ζωή, η InkHouse εισήγαγε έναν κανόνα μη ανταλλαγής email μεταξύ 7μμ. και 7πμ. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά προσπαθούμε να δημιουργούμε κανόνες που να βοηθούν τους ανθρώπους να επιστρέφουν σε έναν χώρο ισορροπίας. Και στο σπίτι, το τηλέφωνό μου παραμένει σε συγκεκριμένο σημείο ενώ παύω να τσεκάρω τα email μου το σαββατοκύριακο.

Πηγαίνετε ταξίδι

Για να φορτίζουν οι εργαζόμενοι τις μπαταρίες τους, η InkHouse έχει ξεκινήσει μια πολιτική απεριόριστων διακοπών. Μάλιστα, ενθαρρύνουμε τους εργαζομένους μας να κλείνουν το email όταν βρίσκονται μακριά. Γι’ αυτό είναι οι ομάδες! Προσλάβαμε έξυπνους, υπεύθυνους ανθρώπους και θέλουμε ο καθένας να χρησιμοποιεί την κρίση του.

Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνεις με τον ελεύθερο χρόνο σου επιδρά εκτενώς στην απόδοσή σου στη δουλειά. Όταν περνάς κάποιο χρόνο εκτός δουλειάς, ουσιαστικά φορτώνεις τις μπαταρίες σου και όλο αυτό λειτουργεί υπέρ της επαγγελματικής σου επιτυχίας.


Δείτε Επίσης

Νέρντλινγκεν: Μια πόλη χτισμένη μέσα σε κρατήρα μετεωρίτη




loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.