Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Αντιψυκτικό ηλιακού θερμοσίφωνα - ο σιωπηλός δολοφόνοςΈνα στοιχείο της εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα (ή άλλου ηλιοθερμικού συστήματος) στο οποίο δεν δίνεται συχνά η πρέπουσα σημασία, είναι το αντιψυκτικό υγρό στο κλειστό κύκλωμα.


Η επιλογή του αντιψυκτικού γίνεται πολλές φορές πρόχειρα και είναι πιο πιθανό η αγορά του να γίνει από ένα π.χ. χρωματοπωλείο ή μάντρα δομικών υλικών, παρά από εξειδικευμένο κατάστημα ειδών θέρμανσης, πράγμα που όπως θα δούμε παρακάτω μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, και δεν θα ρισκάραμε σε καμία περίπτωση αν γνωρίζαμε τις συνέπειες του.


Στα μη εξειδικευμένα καταστήματα, μπορεί να βρει κανείς αντιψυκτικά υγρά εντελώς ακατάλληλα για χρήση με ηλιακούς θερμοσίφωνες, όπως σκευάσματα με βάση την αιθυλαινογλυκόλη, χημική ουσία ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου (σύμφωνα με το δελτίο ασφάλειας υλικού MSDS) και χρησιμοποιείται στην παραγωγή αντιψυκτικού για αυτοκίνητα και μηχανές εσωτερικής καύσης. Η αιθυλαινογλυκόλη είναι φθηνή (


Ηλιακός θερμοσίφωνας και προδιαγραφή καταλληλότητας τροφίμων


Μια χαλασμένη μπαταρία κουζίνας με διαρροή από το ζεστό στο κρύο αρκεί για να διαρρεύσει νερό από τον ηλιακό μας θερμοσίφωνα στο ποτήρι που πίνουμε.


Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις οδηγίες καταλληλότητας τροφίμων, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο γίνεται επισμάλτωση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν δεν είναι ανοξείδωτοι.


Το αντιψυκτικό υγρό βεβαίως δεν βρίσκεται στο νερό χρήσης του ηλιακού θερμοσίφωνα, αλλά στο κλειστό κύκλωμα, και έτσι δεν κινδυνεύουμε να πιούμε νερό με επικίνδυνο αντιψυκτικό. 


Αυτό όμως συμβαίνει όσο ο ηλιακός μας είναι καινούργιος και δεν εμφανίζει πουθενά διαρροή.


Διότι με την πάροδο των ετών και την έλλειψη συντήρησης, δεν είναι καθόλου απίθανο ένας παλιός ηλιακός να εμφανίσει διαρροή από το κλειστό στο ανοικτό κύκλωμα και το νερό του ηλιακού να γεμίσει με αντιψυκτικό σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις.


Η αιθυλαινογλυκόλη


Αν όλα τα παραπάνω τραγικά συμβούν, ο χρήστης του ηλιακού κινδυνεύει να πιει αιθυλαινογλυκόλη.


Η αιθυλαινογλυκόλη είναι χημική ουσία σε υγρή μορφή με ευχάριστη γεύση και οσμή, πίνεται μονορούφι, προκαλεί ευφορία και ευθύνεται για περίπου 60 θανάτους τον χρόνο μόνο στις ΗΠΑ.

AenaosΔείτε Επίσης

Το μυστήριο με τις πηγές μερικών από τους μεγαλύτερους ποταμούς στον κόσμοloading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.