Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πώς φτιάχτηκε ο μεγαλύτερος "κυνηγός" εξωγήινων του πλανήτη



 Το γιγαντιαίο ραδιοτηλεσκόπιο FAST της Κίνας λίγο πριν ξεκινήσει η λειτουργία του

Στην τελική φάση της ολοκλήρωσης μπήκε το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου το οποίο οι Κινέζοι φιλοδοξούν να γίνει "κυνηγός" εξωγήινων.  

 Αποκαλούμενο από τους επιστήμονες "Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope" (FAST, Σφαιρικό Ραδιοτηλεσκόπιο Ανοίγματος Πεντακοσίων Μέτρων), καλύπτει μια επιφάνεια όσο 30 γήπεδα ποδοσφαίρου και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

 Η κατασκευή του είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2011 και το συνολικό κόστος εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 150 εκατ. δολάρια.

 Ο γενικός διευθυντής της Κινεζικής Εταιρείας Αστρονομίας Βου Σιανγκπίνγκ είχε δηλώσει πέρυσι στο Νέα Κίνα ότι ο υψηλός βαθμός ευαισθησίας του FAST "θα μας βοηθήσει να αναζητήσουμε ευφυή ζωή έξω από τον γαλαξία μας". 




Tο FAST, το οποίο έχει ένα σφαιρικό άνοιγμα διαμέτρου 500 μέτρων, είναι εγκατεστημένο σε μια αγροτική ζώνη της επαρχίας Γκουιζού στη νοτιοδυτική Κίνα, ανάμεσα σε τρεις λόφους. Όμως συχνά είχε μπει στο στόχαστρο σκληρής κριτικής καθώς η κυβέρνηση είχε εκτοπίσει 10.000 κατοίκους από την περιοχή και οι οικολογικές οργανώσεις εξέφραζαν αμφιβολίες για τις υποδομές.   Με το ραδιοτηλεσκόπιο αυτό, η Κίνα θα γίνει επίσης η κάτοχος του ρεκόρ για το μεγαλύτερο στον κόσμο καθώς το FAST υπερβαίνει σε διαστάσεις το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, που βρίσκεται στο νησί του Πόρτο Ρίκο και έχει διάμετρο 305 μέτρων.

   Η δημιουργία του FAST σε 4 φωτογραφίες:





Δείτε Επίσης 

 Έτοιμος ως το 2022 ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong 3 


 


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.